Robot Unicorn Attack (Dreams come true?)


Ασήμαντες λεπτομέρειες, γελοία παχνίδια, απλές εικόνες, μουσική χωρίς φαντασία… Ή μήπως όχι; Ακόμα και το πιο απλό πράγμα, μπόρει να κρύβει πίσω του ένα θαυμάσιο μηχανισμό. Σε αυτή τη σειρά ποστ, θα εξετάσω διάφορα δημοφιλή παιχνίδια, μουσική, καθώς και ταινίες, και θα προσπαθήσω να προσδιορίσω τι είναι αυτό που τα κάνει πιο δημοφιλή από άλλα.

Το παιχνίδι Robot Unicorn Attack είναι ένα παιχνίδι browser, ανεπτυγμένο από το κανάλι [adultswim], το οποίο φημίζεται ιδιαίτερα για τις μεταδόσεις κινουμένων σχεδίων, εκτός του παιδικού γκέτο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το είδος.  Με απλοϊκό χειρισμό, υψηλό επίπεδο δυσκολίας, και μέτριο έως κακό σχεδιασμό, ο καθένας θα μπορούσε να το παραβλέψει με ευκολία.

Παρ’ όλα αυτά όμως, το παιχνίδι πρωτοεμφανίστηκε στο Image Board του 4chan, και από εκεί κατάφερε με χαρακτηριστική ευκολία να μεταμορφωθεί στον πυρετό του νεανικού διαδικτύου την άνοιξη που μας πέρασε. Ο λόγος, ήταν κυρίως γιατί το παιχνίδι, παρόλο του σχεδιασμού του, που θα έκανε ακόμα και εξάχρονο κορίτσι να σηκώσει τα χέρια ψηλά, ήταν τρομερά κολλητικό, κάτι που το λέω ως παθούσα, και ως γνωστή πολλών άλλων θυμάτων.  Εάν δεν με πιστεύετε, ιδού και το σχετικό λίνκιο.

Robot Unicorn Attack

Ο κύριος λόγος λοιπόν, για τον οποίο τα θύματα στρέφονται σε αυτό το παιχνίδι, είναι ότι αντανακλά μηχανισμούς που μπορούν να βρεθούν σε αυτό που ονομάζουμε όνειρα. Τα όνειρα, προϊόν εκκαθάρισης, ισορρόπησης, καθώς και συντήρησης του εγκεφάλου, λαμβάνουν χώρα στο REM (Rapid Eye Movement) στάδιο του ύπνου.Το συναίσθημα του ονείρου λοιπόν δίνει και το παραπάνω παιχνίδι, με τη χρήση των εξής μηχανισμών:

  • Πρώτον, όπως θα διαπιστώσει κανείς από την αρχή, το παιχνίδι δεν έχει συγκεκριμένο στόχο, στον οποίο ποτέ δε θα φτάσει το υπέροχο ρομπότ μονόκερος. Με τον ίδιο τρόπο, δεν υπάρχει στόχος ούτε στα όνειρα μας, στα οποία πορευόμαστε άσκοπα, μέχρι να ξυπνήσουμε.
  • Δεύτερον, ο έλεγχος του μονόκερου είναι περιορισμένος, σε δύο απλά πλήκτρα, Ζ για άλματα, και Χ για επίθεση στα αστέρια, όπως πολλές φορές συμβαίνει στα όνειρα, μέσα στα οποία μπορουμε να κάνουμε ελάχιστες σημαντικές αλλαγές.
  • Τρίτον, το περιβάλλον γύρω, με τα ζωηρά και ζωντανά χρώματα, καθώς και η επαναλαμβανόμενη φύση του, στην οποία λειτουργείς μηχανικά, και όχι τόσο συνειδητά. Ακόμα, το πιο σημαντικό, η συνεχώς αυξανόμενη ταχύτητα, που σε καλεί να συγκεντρωθείς πλήρως, μέχρι το σημείο που οποιοδήποτε εξωτερικό ερέθισμα να σε κάνει να χάσεις, όπως συχνά συμβαίνει όταν ονειρεύεσαι.
  • Τέταρτον, ο απότομος θάνατος με ένα άγγιγμα, όπως και το παραπάνω φαινόμενο, είναι απόηχος του ξυπνήματος, και της τελικής εξόδου από την ονειρική διαδικασία.
  • Τέλος, και ίσως το πιο σημαντικό από όλα τα παραπάνω, είναι το γεγονός ότι μπορείς να εκτελέσεις διπλά άλματα, με εφαλτήριο τον αέρα. Το παιχνίδι δεν κάνει την παραμικρή προσπάθεια να ακολουθήσει πιστά τους νόμους της φυσικής. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τα όνειρα, στα οποία μπορεί κανείς να επιτύχει διάφορες αδύνατες καταστάσεις, όπως η αιώρηση.

Αφήστε λοιπόν τον εαυτό σας ελεύθερο, και παίξτε το Robot Unicorn Attack για να χαλαρώσετε στις δύσκολες, και βαρετές ώρες, όταν το όνειρο μοιάζει αδύνατο. Κι όμως, αυτό το κακοσχεδιασμένο, απλό παιχνίδι, το κάνει πραγματικότητα.

Shoot for the moon!

This entry was posted in Εκθέσεις, Ελληνικά. Bookmark the permalink.

2 Responses to Robot Unicorn Attack (Dreams come true?)

  1. papoylis says:

    ορέα…

    αλλά δε βλέπω να πραγματοποιείς επόμενα άλματα επί του ιστολογικού χάους , ως ονειράρπαστος μονόκερως που είσαι … 😉

    • improptuidentity says:

      Παπς, κάθε πράγμα στον καιρό του 😉 Αντίθετα με τις δικές σου λογοτεχνικές και διαδικτυακές λογοδιάρροιες, το ταπεινό μου ιστολόγιο προχωρά με ρυθμούς χελώνας. (Και με την ίδια εξελικτική επιτυχία 😉 )

Leave a comment